SCHEIDSRECHTER. MIDDEN IN DE SPORT.

Clubscheidsrechters
Uitgave: 20-09-2008

We kennen in Nederland clubsscheidsrechters en NIJB-scheidsrechters.

Clubsscheidsrechters hebben zich aangemeld als lid bij een club en zijn daardoor ook automatisch lid van de Nederlandse IJshockey Bond. Zij worden door de lokale scheidsrechterscoördinator aangewezen voor wedstrijden op het niveau van derde of vierde divisies, B-, C-, D- en E-junioren, alsmede Welpen en Mini's.

NIJB-scheidsrechters zijn vanuit de groep clubsscheidsrechters voortgekomen middels promotie. Deze groep scheidsrechters leidt wedstrijden op het niveau van ERE- en Eerste- divisie, maar worden ook ingezet bij wedstrijden van junioren in de leeftijdsklassen van U20 en U17.

Waarom clubscheidsrechters?

De volgende argumenten liggen ten grondslag aan het systeem van clubsscheidsrechters:

Ook in andere sporten (en ook in andere landen) wordt dit systeem gehanteerd.

Inzet van scheidsrechters

Bij reglement is vastgelegd dát en op welke niveaus clubscheidsrechters moeten worden ingezet:

Clubsscheidsrechters worden door de lokale scheidsrechterscoördinator (officiëel vertegenwoordiger van de club) aangewezen voor wedstrijden. Dit met uitzondering van de U17-wedstrijden. De scheidsrechterscommissie deelt één NIJB-scheidsrechter in én één clubscheidsrechter, die voorafgaande aanhet seizoen door de club is aangemeld om U17-wedstrijden te leiden.
De scheidsrechterscommissie deelt NIJB-scheidsrechters in.

Volledigheidshalve vermelden we hier ook dat in de Ere- en Eerste divisie wedstrijden volgens het zgn. driemansysteem worden geleid.In eerste instantie is het de bedoeling dat clubscheidsrechters gerekruteerd worden uit de A-, B- en C-junioren (U20, U17 en U14) teams.

De beslissing om wedstrijden tot en met het niveau van U17-junioren met twee man te fluiten kent meerdere grondslagen:

Het ligt voor de hand clubscheidsrechters te werven onder actieve leden. Maar ook oud-leden, ouders of zo maar willekeurige personen die kunnen schaatsen en enige affiniteit met de ijshockeysport hebben, kunnen als clubscheidsrechter gevraagd worden. Ook werving en aanmelding van clubscheidsrechters is een verantwoordelijkheid die bij de lokale scheidsrechterscoördinator (en dus bij de club) ligt.

Opleiding en begeleiding

De scheidsrechterscoördinator draagt ook zorg voor de opleiding van de clubscheidsrechters. D.w.z. dat deze persoon initieert, coördineert en organiseert. De scheidsrechterscommissie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de opleiding en zal op verzoek van de coördinator docenten aanwijzen voor de opleiding en indien mogelijk voor opledingsmaterialen zorgen.

Het belang van clubscheidsrechters voor club en NIJB is reeds hierboven beschreven, maar bij een goede doorstroming op termijn profiteren clubs (minder kosten voor de overige teams omdat er lokaal voldoende clubscheidsrechters zijn) en NIJB (doorstroming, continuïteit, kwantiteit, concurrentie en dus kwaliteit) van dit systeem.

Misschien ten overvloede, maar toch moet het even genoemd worden, niet alleen het werven van clubscheidsrechters, maar ook van reguliere NIJB-scheidsrechters is in ieder belang.
Denk bijvoorbeeld eens aan spelers die vanwege hun kwaliteiten of studie als speler afhaken, jongens en meisjes die te laat met ijshockey begonnen zijn en daardoor de top niet meer kunnen halen, de (top)speler die vanwege zijn leeftijd of werkzaamheden afhaakt (deze kunnen we een verkort opleidingsprogramma aanbieden, zodat deze mogelijkerwijze sneller naar de top door kan stromen), enz. Lukt het uzelf niet om dit soort personen over te halen om scheidsrechter te worden, laat het dan de lokale coördinator of de scheidsrechterscommissie weten, dan zullen wij pogen om deze personen bij het korps in te lijven.

Nog moeilijker dan clubscheidsrechters te werven en hun opleiding te verzorgen, is om te zorgen dat deze mensen ook (club) scheidsrechter blijven.

Twee zaken zijn in deze belangrijk:

Taken van een scheidsrechterscoördinator

Tot slot willen we de taken van een scheidsrechterscoördinator samenvatten: