Campagne Fair Play en Respect

Preventie en communicatie
De NIJB zet in op preventie en communicatie om bij alle geledingen de juiste gedragscode af te dwingen.

Er valt hier te denken aan voorlichtingsbijeenkomsten (verantwoordelijk voor planning en organisatie is de lokale vereniging; de NIJB stelt materialen en inleiders ter bechikking), scholing en bijscholing van het bestuurlijk en sportief kader, verspreiding van spelregelkennis, verspreiden van flyers, etc.
Maar de NIJB investeert ook in de opleidingen van scheidsrechters en supervisors.

Bij preventie kun je ook denken aan fysieke afscheidingen, beveiligingspersoneel op de juiste plaats, uitspraken terugbrengen (op voorhand) tot de normale proporties, veilige zitplaatsen voor (bonds-)bestuurders, supervisors en partners van scheidsrechters, enkel toegang tot de catacombes voor geautoriseerde personen.

Spelregelboek en tuchtreglement
Overtredingen door spelers, coaches voor, tijdens en na de wedstrijd worden afgehandeld conform spelregelboek en tuchtreglement.
Gestandaardiseerde afdoening van game misconducts en match penalties is aangepast om de excessen op het ijs terug te dringen.

Sportreglement en gedragscode
Overtredingen tegen de NIJB-gedragscode en/of sportreglement worden middels een "lik-op-stuk"-beleid en zonder tussenkomst van de tuchtcommissie conform bijlage III van het tuchtrgelement afgedaan.
Met name hier geldt dat de individuele supporter/ouder/toeschouwer zijn eigen verantwoordelijkheid moet kennen én moet nemen. Sociale controle is de volgende schakel in de ketting, waarna de vereniging in beeld komt.
De verenging zal daarbij de NIJB moeten informeren wat voor acties genomen worden om incidenten in de toekomst te voorkomen en welke maatregelen tegen de overtreder genomen zijn.
Als laatste zal de NIJB sanctionerend optreden, waarbij de club verantwoordelijk gehouden wordt voor het gedrag van de sporter/ouder/toeschouwer/bestuurder.

Videoopnamen
In de Eredivisie zullen daarnaast verplicht alle wedstrijden op DVD worden opgenomen.
De NIJB ziet hierin, naast mogelijke preventie, de mogelijkheid om de opnamen te gebruiken voor educatie (spelers, coaches, scheidsrechters) en mogelijk als bewijsmateriaal voor de tuchtcommissie.